Totes les noticies

El director Giancarlo del Monaco inaugura el 55 Concurs Viñas

Barcelona, 13 de gener de 2018. El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha acollit aquesta tarda la inauguració del 55 Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas. El Gran Teatre del Liceu serà l’escenari el proper cap de setmana d’una de les edicions més internacionals del Concurs. 

L’encarregat del pregó inaugural del Concurs ha estat el director d’escena Giancarlo del Monaco, en presència del Sr. Joan Subirats, comissionat de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, que ha fet avui el seu primer acte oficial, juntament ambMiquel Lerín, president de la Fundació Francesc Viñas.

© Antoni Bofill

A l’acte hi ha estat presents Christina Scheppelmann, presidenta del Jurat del Concurs i directora artística del Liceu, així com representants dels teatres d’òpera de renom internacional que col·laboren en les proves eliminatòries del Viñas, com ara Dimitry Vdovin, del Teatre Bolshoi de Rússia, Alessandro Galoppini, del Teatro Regio di Torino, Peter Mario Katona, de la Royal Opera House Covent Garden de Londres o el baríton menorquí Juan Pons.

Després de les paraules del Sr. Joan Subirats, el reconegut director d’escena Giancarlo del Monaco ha començat un pregó molt personal, destacant “l’orgull pel Gran Teatre del Liceu i la ciutat de Barcelona d’acollir el Concurs Tenor Viñas, que ha suposat la consagració a la celebritat i èxit per a moltes generacions de cantants”. I ha recordat el seu pare, el cèlebre tenor Mario del Monaco, parafrasejant-lo: “El meu pare parlava de la tècnica, on el seu domini era l’únic element veritable que podia garantir la longevitat d’una carrera” i també va advertir que “en l’actualitat i degut a la influència del cinema i la televisió sembla que els ulls adquireixen major importància sobre l’escenari que les orelles”. 

Giancarlo Del Monaco (© A. Bofill)

Per acabar ha destacat la seva admiració per l'òpera per la seva riquesa i complexitat, i perquè representa en tots els països la unió de totes les classes socials. 

El cèlebre director d’escena Giancarlo del Monaco també ha volgut donar un missatge a les joves generacions de cantants: “És fonamental aprendre i consolidar una tècnica vàlida, que es desenvolupi des del principi de la carrera i que representi el veritable i únic recurs capaç de combatre la primera crisi vocal a la qual tot cantant s’ha d’enfrontar en algun moment de la seva carrera”.

La inauguració ha acabat amb un recital a càrrec de la soprano Fiorenza Cedolinsacompanyada al piano de Marco Evangelisti. Al Saló de Cent s’ha pogut escoltar un programa amb peces de Bellini, Verdi, Massenet i Fauré. 

Fiorenza Cedolins (© Antoni Bofill)

El 55 Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas

Enguany, el Concurs comptarà amb la participació de 515 cantants de 60 països que consolida la seva internacionalització.  Els artistes han passat per proves eliminatòries a Londres, Nova York, París, Milà, Berlín, Beijing, San Francisco, Moscou i Madrid. Dels 60 països participants en destaquen Corea, amb 165 cantants, i Rússia, amb 38 artistes, seguits dels 37 procedents de la Xina. Espanya és el quart país i aporta un total de 31 artistes, dels quals 11 són catalans.

En la mateixa línia d’internacionalització del Concurs, el Liceu emetrà per primer cop en directe i en streaming la Prova Final i el Concurs dels guanyadors dels dies 19 i 21 de gener respectivament, i es podrà veure al mateix web del Liceu.     

Una de les novetats d’enguany és la incorporació del Liceu a la Fundació Privada Francesc Viñas. Juntament amb la Fundació Puig i diversos benefactors particulars, el Liceu pren una posició destacada en l’organització del certamen amb la intenció de dotar-lo d’un abast més internacional i de promoure el talent jove i les noves generacions de la lírica. Es tracta d’un primer pas per a la creació del programa de joves que el Teatre prepara en el marc del Concurs i de la mà de la resta d’entitats involucrades.